Om aan te tonen dat ons product veelzijdig is en wij echt wel iedere opdracht aankunnen, is hieronder het verhaal van Kim voor villavacht.nl. Een opvanghuis voor katten met een handicap.

Het hebben van een dwarslaesie wil nog niet zeggen dat je niet meer kunt leren lopen. Daar is Ouzo toch wel het grootste bewijs van! Bekijk zijn filmpje op Youtube

Nu is die revalidatie die daaraan vooraf gaat natuurlijk ook niet op ieders Vachtje geschreven… Bij een echte slappe verlamming kun je het wel schudden en zelfs als de fysieke mogelijkheid er is, zien sommige Vachtjes er gewoon absoluut geen noodzaak in om moeite te doen. Aan hun lijf geen polonaise, ze vinden het prima om zo schuifelend door het leven te gaan!

katjeVoor de meeste mensen die nog nooit een kat met een dwarslaesie in levende lijve hebben meegemaakt, is het dan ook erg moeilijk om voor te stellen hoe weinig beperkt ze eigenlijk zijn. Vele staan hier dan ook vol verbazing te kijken als Pientje via de keukenbank op de tafel klimt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is of Sprookje, die ondanks het missen van achterpoten en staart, als een schoonspringer een metertje omlaag springt en netjes in balans op de grond landt.

Ik vind het heel belangrijk om de Vachtjes die laten blijken dat ze de drive hebben om weer te leren lopen ook alle kansen te geven om zich hierin te ontwikkelen! Onder begeleiding van dierenfysiotherapeute Sigried van Dier-Vitaal gaan we dagelijks aan de slag met oefeningen en bewegingstherapie om de spieren te versterken en het loop patroon terug aan te leren. Nu Ouzo weer op de been is, is het de beurt aan Draakje, Babika en Wiske en we zijn er van overtuigd dat deze drie het ook nog heel ver kunnen schoppen!

Bij katten is het de kunst om oefeningen te zoeken die ze spelenderwijs kunnen doen. Katten laten zich immers niet commanderen en als ze hun kont tegen de krib gooien kom je -letterlijk- geen stap verder!
Veel hulpmiddelen die voor honden geweldig werken, werken juist averechts bij katten. Zo laten de meeste katten zich als een lappenpop omvallen zodra ze een borsttuigje aangemeten krijgen en bij die handige til-hulpjes komt het er meestal op neer dat je alleen maar aan het kruien bent! Ook rolstoeltjes blijven lang niet zo handig als dat je in eerste instantie zou denken. Bedenk maar eens hoe vaak je een kat nu eigenlijk gewoon rechtop, op de grond, ziet staan? Een hond zet je in een rolstoel en dan ga je lekker wandelen, maar een kat denkt daar heel anders over! Die wil nu juist even lekker slapen, zich uitgebreid wassen, dat ene plekje hogerop zoeken, onder de stoel kruipen, door het kattenluik naar buiten om daar het struikgewas in duiken. Die houdt zich echt niet aan de voorgeschreven regels en paadjes!

De dagelijkse oefeningen vinden dan ook meestal verspreid over de dag en tussen neus en lippen door plaats. Van punt A (het ene mandje) naar punt B (het andere mandje). Tijdens de snackpauze hops even op die poten! En tussen het knuffelen door wat extra voetstimulatie en massage. Een half uur lang, gebukt -of kruipend over de vloer, achter een Vachtje aan hobbelen, is voor mijn lijf toch net iets teveel van het goede.

Gelukkig zijn de meeste Vachtje ook dol op mijn zelfgemaakte kattenwiel! Soms zelfs iets té… Woops, een handrem zou niet misstaan! Dan maken ze zo’n grote vaart dat ze hun eigen pootjes niet meer bij kunnen houden en ik mijn uiterste best moet doen om te voorkomen dat ze met wiel en al over de kop gaan! Daarnaast neemt het wiel zoveel plaats in beslag dat ik er alleen buiten een plekje voor vond en nu de winterse kou dan toch zijn intrede lijkt te doen, is het bijna onmogelijk om (toch in ieder geval mijn) spiertjes lekker warm en soepel te houden en blessures te voorkomen.

Nu bracht Nicole mij laatst aan het denken over een loopband en ik ben direct vol goede moed het internet opgedoken om meer over de mogelijkheden te weten te komen!
Van Sigried had ik al begrepen dat een gemotoriseerde loopband geen succes was bij één van haar andere purrende klantjes. Het geluid wat zo’n band produceert zal de meeste katten waarschijnlijk teveel afschrikken. Ik ging dus op zoek naar een loopband zonder motor, maar dan wel eentje die soepel genoeg draait voor het lichtgewichtje van een kat.

En zo kwam ik eigenlijk al heel snel bij HF-Mills uit! Een Nederlands bedrijf dat ‘non-electric loopbanden’ (Met optioneel motortje) ontwerpt en bouwt in hun eigen atelier. Uiteraard zijn de standaard loopbanden in hun assortiment ontwikkeld voor het trainen van honden, maar mijn mailtje werd erg enthousiast ontvangen en ze willen met plezier een aangepast rolbandje voor onze Vachtjes maken!!
We zijn nog in overleg over de details van het ontwerp, maar ik ben zo hieperdepieper dat ik niet kon wachten om dit nieuwtje met jullie te delen! Dit is het modelletje waar we momenteel over aan het babbelen zijn:

Een maatje kleiner dan wel! Aangepast aan de lichaamsverhouding van de Vachtjes. Met één of twee verstelbare beugels zodat ik op zn minst de achterhand in een tilhulp kan tuigen en mijn handen vrij heb om de bewegingen goed te begeleiden. Ik bedenk me nu, tijdens het schrijven, dat het ook wel ideaal zou zijn als één van de wandjes weg te nemen is zodat ik alle ruimte heb om met het Vachtje te werken. Ben benieuwd of dat ook tot de mogelijkheden behoort!

HF-Mills vind het zo’n leuk idee dat ze zelf 200 euro bijdrage aan de loopband!! Dankzij deze lieve tegemoetkoming zal de kostprijs voor ons zo rond de 700 euro gaan liggen.

Ik vind hem nu al het geld waard, want ik weet zeker dat Ouzo, Babika, Wiske, Draakje en wie weet welke toekomstige Vachtjes, hier enorm bij gebaat zullen zijn!! Maar ondanks dat is het alsnog een fiks bedrag om zo even op te hoesten.. Zeker nu we deze maand alweer de nodige echo’s, onderzoeken en operatie/amputaties hebben moeten laten uitvoeren..

Daarom staat dit ‘project’ dus ook op Het Vachtjes Verwenlijstje vermeld!
Ik zal nog wel even moeten blijven kruipen, maar ik ben er van overtuigd dat het ons samen gaat lukken om de nodige centjes bij elkaar te krijgen zodat we de Vachtjes binnen no-time weer aan het lopen hebben!